AutoRed

Yamaha MT-09 2024 terima pelbagai peningkatan

Yamaha MT-09 2024  terima pelbagai peningkatan

Sepuluh tahun selepas MT-09 diperkenalkan buat kali pertama kepada dunia dan melalui beberapa kali peningkatan, Yamaha kini mendedahkan mannequin tahun 2024, yang dipanggil sebuah sebuah mannequin generasi baru. Banyak peningkatan dibuat, tetapi asas casis dan enjinnya masih lagi sama.

Bermula dengan penampilan, rekaan semua panel badan pada MT-09 2024 ini adalah baru, termasuklah lampu hadapan LED yang kini lebih kompak dan kembali menggunakan DRL melintang di bawah. Tangki bahan api masih lagi berkapasiti 14 liter, tetapi bentuknya diubah sedikit.

Sebagai sebuah motosikal yang dibuat untuk menjadi lincah dan stabil, ergonomik memainkan peranan penting dan ia telah diperhalusi pada mannequin baru ini dengan melibatkan perubahan pada kedudukan pemegang (lebih rendah) serta tempat letak kaki. Tempat duduk leper pada MT-09 sebelum ini sekarang sudah diganti dengan unit berasingan antara penunggang dan penumpang. Tingginya sekarang adalah 825 mm.

Panel meter TFT pada MT-09 2024 dinaik taraf dengan unit lima inci baru, yang mempunyai lima tema paparan dan boleh disambungkan kepada aplikasi MyRide di telefon bimbit untuk paparan fungsi notifikasi, panggilan, muzik dan navigasi.

Tiga mod tunggangan yang disediakan sebelum ini iaitu Sport, Avenue dan Rain masih ada, tetapi sekarang ia ditambah dengan dua lagi mod yang tahap kuasa serta campur tangan elektroniknya boleh ditetapkan sendiri oleh penunggang. Kawalan untuk semua fungsi pada motosikal dan skrin boleh dibuat melalui butang baru di sebelah kiri pemegang.

Sejak 2021, MT-09 sudah dilengkapi unit pengukur inertia (IMU) 6-axis, yang memberikan enter kepada sistem Traction Management (tiga mod), Slide Management System (SCS), Entrance Wheel Raise Management System (LIF) dan Brake Management System (BC).

Yamaha MT-09 2024  terima pelbagai peningkatan

Kini, ia dipertingkat lagi Again Slip Regulator, yang boleh membantu stabiliti motosikal apabila roda belakang terkunci semasa brek dengan kuat. Selain daripada itu, lampu penunjuk arah MT-09 2024 juga sudah boleh tutup sendiri manakala apabila membrek kuat, Emergency Cease Sign (ESS) akan menyala.

Bahagian lain masih sama seperti MT-09 yang menerima perubahan besar pada tahun 2020 dan diperkenalkan di negara kita pada tahun 2021, bermula dengan bahagian enjin iaitu unit CP3 tiga silinder 889 cc, bersama kotak gear enam kelajuan dengan klac A&S dan quickshifter, menghasilkan kuasa 119 hp pada 10,000 rpm dan tork 93 Nm pada 7,000 rpm.

Suspensi MT-09 2024 masih lagi menggunakan fork USD 41 mm serta monoshock yang boleh dilaras, manakala brek menggunakan pam utama radial Brembo untuk menghantar tekanan minyak kepada set berkembar angkup empat piston dan cakera 298 mm di hadapan. Di belakang menggunakan cakera 245 mm dan angkup satu piston. Berat keseluruhan MT-09 2024 adalah 193 kg.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.admin

I was born on March 15, 1980, in Detroit, Michigan. I grew up in the heart of Motor City, surrounded by the culture of automobiles. I had a close-knit family, including my parents, two older siblings, and a younger brother. I attended Roosevelt High School in Detroit, where my love for cars began to flourish. From a young age, I showed an early interest in automobiles. I would spend hours tinkering with my bicycle and helping my father fix up our family car. It was clear that I had a natural affinity for all things mechanical. This passion for cars led me to pursue a career in the automotive industry.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button