AutoRed

Budak tercampak keluar dari Honda Metropolis di Kelantan – ibu bapa tolong tingkatkan keselamatan anak anda!

Budak tercampak keluar dari Honda City di Kelantan – ibu bapa tolong tingkatkan keselamatan anak anda!

Satu lagi video tular di laman media “X” (dulu dikenali sebagai Twitter) yang dikongsikan di laman Fb Data Malaysia yang memaparkan insiden seorang kanak-kanak dalam lingkungan 3-4 tahun yang tercampak keluar dari kenderaan yang dinaikinya. Insiden berkenaan dipercayai berlaku jam 5.42 petang tadi, di Kelantan, dirakamkan oleh dashcam salah seorang pengguna jalan raya.

Di mana kanak-kanak berkenaan telah tercampak keluar dari Honda Metropolis yang membuat pusingan-U, sebelum dia nyaris dilanggar oleh kenderaan di belakangnya. Mangsa yang bergegas bangun kemudian dilanggar oleh Perodua Ativa (mujur agak perlahan) yang menyebabkan dia tercampak semula ke atas jalan. Ada seorang penunggang motosikal pantas meluru menyekat laluan bagi mengelakkan kanak-kanak tersebut dilanggar sekali lagi.

Kelihatan kanak-kanak itu yang nampak terpinga-pinga bangun semula dan berlari menuju ke arah sebuah motosikal. Kemudian penunggang motosikal berkenaan pantas mengangkat kanak-kanak terbabit dan membawanya ke tepi jalan untuk menyerahkan semula kepada pemandu Honda Metropolis yang mungkin ibu si kecil itu.

Walau pun penulis agak seriau menonton video ini, namun terpaksa mengulang tayangnya beberapa kali untuk ‘melihat’ pemandu Metropolis berkenaan yang kelihatan hanya turun dari keretanya setelah kanak-kanak tersebut diselamatkan. Persoalannya… mengapa tidak terus turun dari kereta dan meluru ke arah kanak-kanak tersebut setelah menyedari si kecil itu tercampak keluar? Jawapannya hanya ada pada pemandu terbabit.

Insiden sebegini bukanlah baru 2-3 kali berlaku. Sudah banyak kali! Mengapa masih ada di antara kita sebagai orang dewasa yang ‘kurang kesedaran’ mengenai betapa pentingnya keselamatan penumpang terutamanya kanak-kanak? Jika tidak menggunakan kerusi keselamatan kanak-kanak di dalam kenderaan, sila pastikan anda menggunakan fungsi ‘little one lock’ untuk pintu penumpang belakang. Atau anda tidak menyedari kewujudan ciri keselamatan berkenaan? Apa pun…Kecuaian mampu mengundang padah!


Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.admin

I was born on March 15, 1980, in Detroit, Michigan. I grew up in the heart of Motor City, surrounded by the culture of automobiles. I had a close-knit family, including my parents, two older siblings, and a younger brother. I attended Roosevelt High School in Detroit, where my love for cars began to flourish. From a young age, I showed an early interest in automobiles. I would spend hours tinkering with my bicycle and helping my father fix up our family car. It was clear that I had a natural affinity for all things mechanical. This passion for cars led me to pursue a career in the automotive industry.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button